• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • FOOTER 7

Rüzgar Türbini Sistemlerinde Kullanılan Malzemeler

ABONE OL
22 Temmuz 2020 18:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rüzgar türbinleri çevreci ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak elektrik üretiminde önemli bir paya sahiptir. Rüzgar türbini elektrik üretimi için sadece rüzgar gücüne ihtiyaç duyar.

Rüzgar türbini sistemlerinde kullanılan malzemeler ise;

  • Pervane Kanatları
  • Kontrol ünitesi
  • Fren ve vites kutusu
  • Mil ve çarklar
  • Jeneratör
  • Solar inverter

Rüzgar türbinlerinden elektrik enerjisi üretmek için kullanılan malzemelerdir. Rüzgar türbininden elde edilen elektrik enerjisi şehir şebeke hatlarına veya kullanılacak alanlara kablolar yardımıyla aktarılmaktadır.

Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır?

Rüzgar türbini rüzgarın kesintisiz olarak geldiği yönlere kurularak hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi yöntemiyle çalışmaktadır. Rüzgarın kanatlara çarpmasıyla birlikte kanatlar dönerek kontrol ünitesi içerisinde bulunan çarkların yüksek hazda dönmesini sağlamaktadır. Çarklarda oluşan kinetik (hareket) enerji hiçbir kayba uğratılmadan solar inverter üzerinden kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.

İnverterler rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjinin şebekelerden gelen enerjiye çevrilmesini sağlayan parçalarıdır. Şebeke hatlarından gelen elektrik akımı doğru akım olarak adlandırılmaktadır. Rüzgar türbinlerinde üretilen elektrik akımı ise alternatif akım denilen ve doğrudan kullanıma uygun olmayan bir akımdır. Rüzgar türbininden elde edilen alternatif akımların doğru akıma çevrilmesini inverterler sağlamaktadır.

İnverter Çeşitleri ve Fiyatları

Rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinde inverterler olmazsa olmaz parçalardan birisidir. İnverterler off-grid ve on-grid olarak iki gruba ayrılmaktadır. Şebeke bağlantı inverterleri de merkezi inverter, dizi inverter ve mikro inverter olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
Kullanım noktalarına göre modifiye inverterler ve tam sinüs inverterler kullanılmaktadır. Rüzgar türbini sistemlerinde kullanılan tam sinüs inverter fiyatları inverterin kapasitesine göre değişiklik göstermektedir.

İnverter seçimi yapılırken de rüzgar türbininin üretim kapasitesine göre belirlenmesi gerekmektedir. İnverterler elektrik akımında iki yönlü bir çevirici görevini yerine getirmektedir.
İnverter alternatif akımı doğru akıma çevirebildiği gibi doğru akımı da alternatif akıma çevirebilir. Sanayi üretimi yapılan bazı alanlarda alternatif akım kullanımı yapılmaktadır. Bu alanlarda şebekeden gelen doğru akımlar inveterler yardımıyla alternatif akımlara dönüştürülerek kullanılmaktadır.

Rüzgar Türbini Kurulumu Nasıl Yapılır?

Rüzgar türbinleri hem ticari amaçlarla elektrik üretmek hem de daha küçük alanlarda (Konut, işyeri gibi) kendi enerjisi üretmek isteyenler tarafından kurulmaktadır. Rüzgar türbini kurulumunda öncelikle türbinin kurulacağı uygunlukta özelliklere sahip bir noktanın belirlenmesi gerekmektedir. Türbinin kurulacağı zeminde sağlam bir yüzey oluşturularak türbin kurulumu başlamaktadır. Rüzgar türbininden en yüksek verimin alınması için rüzgar açısının profesyonel bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

Rüzgar türbinin hangi amaçla kurulacağı, ne kadar enerji elde edilmek istenildiği ve elde edilen enerjinin depolanıp depolanmayacağı belirlenerek rüzgar türbini kurulum planlaması yapılmalıdır. Ticari amaçla kurulan rüzgar türbini santrallerine devlet teşvikler ve alım garantisi (10 yıl) sağlamaktadır. Devlete satılmak istenilen rüzgar türbini santrallerinin şebeke hatlarına yakın noktalarda ve izin alınarak kurulması gibi bazı koşullar bulunmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

bosch servisi